Naša ljevica u uredima skriva Tita, u Italiji pak Benita Mussolinija

Desničarski političar Ignazio La Russa, koji je u četvrtak izabran za predsjednika Senata na prvoj sjednici novog saziva talijanskog parlamenta, u dnevnoj sobi drži bistu talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Kao predsjednik gornjeg doma parlamenta u Rimu, 75-godišnjak preuzima drugu najvišu dužnost u Republici nakon predsjedničke. Dobio je 116 glasova senatora od potrebnih 104.

La Russa je stranački kolega Giorgie Meloni, koja bi idućih dana trebala postati premijerka, iz krajnje desne stranke Braća Italije.Ignazio La Russa rođen je 18. srpnja 1947. u Paternu blizu Catanije na Siciliji, a srednje ime mu je Benito.

La Russa je imao kontroverzne izjave o talijanskoj povijesti i fašizmu. U izbornoj kampanji je tvrdio da su svi Talijani “nasljednici il Ducea” – što je Mussolinijev nadimak i znači “vođa”.

La Russa je za vrijeme pandemije korona virusa na društvenim mrežama savjetovao Talijanima da se prestanu rukovati i pokažu fašistički “rimski pozdrav”, što je analogno Hitlerovom pozdravu u nacističkoj Njemačkoj. U jednom intervjuu prije četiri godine, La Russa je ponosno pokazao svoju dnevnu sobu s pobožnim predmetima i Mussolinijevom bistom.

Corriere je 2018. posjetio njegov dom u Milanu i snimio njegovu zbirku fašističkih memorabilija, koja uključuje biste i medalje Mussolinija, fotografije i knjige o crnokošuljašima i kolonijalnoj Italiji.

Obožavatelj je američke povijesti, a svoja tri sina nazvao je po indijanskim plemenima ili ratnicima – Antonino Geronimo, Lorenzo Cochis i Leonardo Apache. 

Direktno.hr