Nagla promjena vremena: Obilna kiša, nevere, hladnije

“Studeni ni sljedećih tjedan dana neće opravdavati svoje ime. Ipak, završava razdoblje stabilnosti i temperature zraka znatno iznad prosječne.

Potkraj djelomice sunčanog četvrtka kiša je moguća osobito navečer na zapadu, a uz južinu, na Jadranu čak i jako jugo, sigurno će padati u petak, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. U pretežno oblačnu subotu kiša česta, u gorju i Dalmaciji i obilna, mjestimice uz nevere, polako će svuda prestajati tijekom nedjelje. Uz sjeverni vjetar i buru dani će biti hladniji, u većini unutrašnjosti i osjetno – oko prosjeka za doba godine. Početkom novoga tjedna opet dosta sunčanog vremena, uz slabljenje bure koja će promiješati i rashladiti Jadran.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT-ovu kratku emisiju “Vrijeme” pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” poslije “Dnevnika 3” dodatno je komentirao skoru promjenu vremenu, uz podsjetnik na pučko vremenoslovlje i preporuku za maslinare:“”Mrtvi dan – skale van.”, stara je izreka koja poziva na brigu o maslinama uoči Dušnog dana. Berbu su mnogi odradili zahvaljujući dugom, toplom i suhom listopadu. Tko još nije, za vikend će se vjerojatno odmoriti, a u maslinike vratiti potkraj nedjelje ili nakon smirivanja bure u ponedjeljak.”

U četvrtak djelomice sunčano i razmjerno toplo, kiša osobito navečer na zapadu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano i uglavnom suho. Ujutro uz rijeke u Posavini magla. Popodne će zapuhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura i dalje iznadprosječna, od 6 do 10 °C, a dnevna oko 17 °C.

Malo kiše u središnjoj Hrvatskoj može pasti rano ujutro, a vjerojatnije potkraj dana uz jače naoblačenje uz granicu sa Slovenijom. Ujutro mirno, ponegdje je moguća magla, danju djelomice sunčano, ponegdje uz umjeren jugoistočnjak. Najniža temperatura oko 10 °C, najviša oko 17 °C.

Na zapadu promjenjivo, mjestimice može biti kiše, osobito na kraju dana u Gorskom kotaru i Istri. Kasno popodne jačat će jugo. Ujutro ponegdje magla, osobito u kotlinama gorskih predjela gdje će biti najsvježije. Najniža temperatura zraka od 4 do 9 °C, na sjevernom Jadranu od 12 do 17 °C. Danju uglavnom od 17 do 22 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, danju mnogima i dalje ugodno toplo, s najvišom temperaturom između 21 i 24 °C. Najniža temperatura od 12 do 17 °C, u unutrašnjosti svježije. Ujutro mirno, popodne umjereno jugo, osobito na otocima.Na jugu Hrvatske sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Većinom mirno, tek navečer ponegdje će zapuhati umjereno jugo. I dalje razmjerno toplo.”

Slijede kišovitiji, vjetrovitiji i svježiji dani

“U petak sa zapada jače naoblačenje, s njim najprije jačanje jugoistočnog i južnog vjetra, potom i kiša, osobito u gorju, dok bi na istoku mogla početi tek u subotu. Za vikend pod utjecajem ciklone bit će oblačno, povremeno s kišom, ponegdje još i u nedjelju prijepodne. Vjetar će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni i dnevna temperatura zamjetno se sniziti.

Na Jadranu u petak naoblačenje, jako do olujno jugo i kiša, lokalno pljuskovi i grmljavina, moguće su i nevere, osobito na sjevernom dijelu. Dok će u Dalmaciji kiša povremeno padati veći dio subote, na sjeveru će okrenuti na buru s kojom će se barem dijelom oblaci razići. U nedjelju sunčanije, ali još malo manje toplo, s burom.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.