MISTERIOZNA POJAVA NA DRAVI! Išli rijekom, naišli na zapanjujući prizor: ‘Ovo je enigmatično, ali potreban je oprez’

Vrlo neuobičajena i nesvakidašnja prirodna pojava uočena je na rijeci Dravi.

 

Naime, prava prirodna rijetkost stavila je upitnike iznad glava ljudi koji su ju uočili u Dravi, u Donoj Dubravi u Međimurskoj županiji.Neobičan prizor primjećen je na dravskom rukavcu, uz sam tok Stare Drave, a riječ je o ljubičastoj algi, vrlo rijetkoj prirodnoj pojavi, koja je neuobičajena za ovo područje, javlja epodravina.

Netipična za Dravu

“Danas tijekom snimanja na Starom toku rijeke Drave, naišli smo na rijedak slučaj ljubičaste alge u jednom rukavcu, što je za slatkovodne sustave izrazito rijetka pojava. Determinacija ljubičaste alge je u tijeku”, napisao je na Facebook profilu Damjan Kolarek koji je pronašao algu.

Međutim, biolog Goran Šafarek rekao je kako ne zna o čemu je ovdje riječ, ali da su purpurne alge netipične za rijeku Dravu, posebice u ovakvom intenzitetu.

Foto: Facebook

 

“Ovo je enigmatično, poslali smo sve kolegici na PMF-u koja se bavi slatkovodnim algama, ali još nismo dobili odgovor. Treba uzeti uzorak, staviti pod mikroskop i vidjeti o čemu se radi”, rekao je biolog Goran Šafarek za epodravina.hr.‘Bilo bi ju bolje ostaviti na miru’

On je dodao i kako je alga tako finog sastava da procuri kroz prste.

“Kao da ste dim uhvatili u ruke”, napisali su administratori stranice Rijeka Drava, koji su objavili fotografiju alge.

No, potreban je oprez, kaže biolog.

 

 

Dnevno.hr | Foto: Facebook