MIŠETIĆ OBJAVIO DOKUMENTE: Boško Borjan uhićen je ’93 u Kninu radi pljačke, radi li se o ocu Milana Borjana? I on se zove Boško…

Milan Borjan u više je navrata imao neprimjerene izjave o Domovinskom ratu, tijekom kojega je s obitelji pobjegao iz rodnoga Knina u Srbiju.

“Nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, to je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina”, govorio je svojedobno Borjan, zbog čega se našao na udaru hrvatskih navijača, koji su ga izvrijeđali tijekom utakmice Hrvatske i Kanade na Svjetskom prvenstvu.

Nakon nemilih scena u Katru Borjanovo ime neprestano se provlači po društvenim mrežama, a na njega se sada osvrnuo i odvjetnik Luka Mišetić, koji je na Twitteru reagirao na njegove izjave da je kao osmogodišnjak protjeran iz Hrvatske u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.‘Potjeran ili je pobjegao da ne bude procesuiran zbog oružane pobune?’

Mišetić je, naime, na Twitteru osporio tu izjavu, priloživši dokaze koji otvaraju mogućnost da je Milanov otac, Boško Borjan, tijekom Domovinskog rada bio pripadnik 75. motorizirane brigade, tzv. Vojske Srpske Krajine, zbog čega je pobjegao iz Hrvatske.

“Kanadski vratar Milan Borjan kao osmogodišnjak ‘protjeran’ iz Hrvatske u Oluji? Ili je njegov otac Boško bio pripadnik 75. motorizirane brigade tkz. ‘Vojske Srpske Krajine’ pa je s obitelji pobjegao iz Hrvatske u Srbiju kako ga Hrvatska ne bi procesuirala zbog oružane pobune?” upitao je Miletić na Twitteru, objasnivši potom pratiteljima da “Boško Borjan nije procesuiran jer je Hrvatska vlada 1996. amnestirala sve koji su počinili oružanu pobunu protiv Hrvatske”.

Čovjek imena Boško Borjan 1993. uhićen u Kninu zbog pljačke

Mišetić tu, doduše, nije stao. Kasnije je objavio još nekoliko tvitova, no ni u jednom od njih nije izrijekom tvrdio da je riječ o ocu nogometaša, već o čovjeku koji ima isto ime i prezime kao on. Međutim, o kojem god Bošku Borjanu bilo riječ, i hrvatski i srpski podaci pokazuju da je čovjek toga imena bio pripadnik srpske paravojske, a 28. travnja 1993. godine uhićen je u Kninu zbog pljačke, i to zbog prijevoza granulata, smjese za proizvodnju plastičnih stvari.

“Dana 28. travnja 1993. godine u 20 sati na punktu u Suknovcima vojna policija je u pljački uhvatila sanitetski ‘Pinzgauer’ reg. broj – 3776 u kojem su bili vozač Borjan Boško i suvozač Njegić Dragan. Navedena dvojica prevozili su granulat – smjesu za pravljenje plastičnih stvari. Jedan kilogram na tržištu košta četiri njemačkih maraka. U vozilu je bilo oko 1200 kilograma ove plastične mase.Poduzete su krivične mjere, a komandant će obojicu zatvoriti po jedan mjesec dana i skidanje s dužnosti”, stoji u dokumentu koji je Mišetić objavio na Twitteru.

‘Neka se utvrdi radi li se o ocu Milana Borjana’

Da je čovjek imena Boško Borjan pljačkao po Kninu, zabilježeno je i u dokumentima hrvatskih sigurnosnih službi. U dokumentu koji se temelji na izvješćima Organa bezbjednosti 75. mtbr., kapetana Mirsada Tokića, Borjan se nalazi na popisu onih koji su “od veljače do prosinca 1993. sustavno maltretirali i pljačkali osobe hrvatske nacionalnosti”.

I taj je dokument Mišetić podijelio na Twitteru, a u opisu se nada da će se to istražiti i utvrditi radi li se o ocu kanadskog vratara.

 

Priznajem.hr