Milanović na svečanosti Dana antifašističke borbe: ‘Bez njih bi naša reputacija bila okaljana’

Na svečanosti sudjeluju predsjednik Zoran Milanović, izaslanik premijera Plenkovića, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i izaslanik predsjednika Sabora, župan Ivan Celjak.

 

U Spomen-parku Brezovica kod Siska održava se prigodna svečanost u povodu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, kada se obilježava 81. obljetnica osnutka Prvog partizanskog odreda i prve antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, prenosi 24sata.hr

Nakon polaganja cvijeća u 9 sati, počeo je svečani program u 9,30 sati. Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Počast žrtvama fašističkog režima polaganjem crvenog karanfila uz spomenik „Stari Brijest“ u Spomen-parku Brezovica odao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

POGLEDAJTE VIDEO: 

– Nakon toliko godina u šumi Brezovica službeno obilježavamo Dan antifašističke borbe. Nije ovo iskorjenjivo i neće ovo tek tako nestati. Taj korijen je dubok, to je jedan od sastavnih dijelova Hrvatske – rekao je Milanović.

– Prošlo je puno godina. Prošle godine smo slavili 80. godišnjicu. Taj odred i pokret je hrvatski narod stavio na onu mirniju, sigurniju, ljepšu stranu povijesti. Bez tih ljudi hrvatska reputacija bila bi okaljana. Ono što je dogodilo u travnju ’41. godine voljom velikih sila osnovana NDH, vrlo brzo pretvorilo se u jedan zločinački projekt. Ta država nije mogla nastati prvih dana bez da je veliki dio hrvatskog naroda to odobravati. No nakon tri mjeseca je formiran prvi partizanski odred, formiran većinski od Hrvata, govori o tome da Hrvati nisu to odobravali – rekao je Milanović.

– Jedna suluda politika prijetila je da baci križ na hrvatski narod – rekao je.