Meterolog objavio zastrašujuću snimku uragana Ian: ‘Ovo nisam doživio u trideset godina’

Florida, Sjeverna i Južna Karolina u subotu su se pokušavale oporaviti od razaranja koje je izazvao uragan Ian, jedna od najjačih oluja koja je pogodila američko kopno i koja je ostavila desetke milijardi dolara šteta i nepoznati broj umrlih.

Ian, sada ciklon, oslabio je, ali se i dalje predviđa da bi mogao izazvati štete u dijelovima Karolina, Virginije i Zapadne Virginije u subotu ujutro, prema Nacionalnom centru za uragane.

“Opasni olujni valovi, bujične poplave i opasnost od jakog vjetra se nastavljaju”, navodi se.– Bili smo u središtu uragana Ian četvrtke kategorije preko pet sati. Nikad nisam doživio ništa slično ovome u posljednjih 30 godina – kazao je meterolog Mike Seidel koji je objavio zastrašujuću snimku.

Oluja je u srijedu pogodila floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pretvorivši obalne gradove u područja katastrofe. Ceste na mjestu udara Iana na Južnu Karolinu poplavljene su i blokirane drvećem, dok su brojni stupovi oštećeni. Oko 1,9 milijuna domova i tvrtki ostalo je bez struje u Karolini i Floridi, prema web stranici za praćenje PowerOutage.us.

I broj žrtava i troškovi obnove ostaju nepoznati, ali su, kako je Florida ulazila u treći dan nakon prvog udarca Iana, razmjeri štete postajali očiti.Postoje izvješća o najmanje 21 smrtnom slučaju, rekao je Kevin Guthrie, direktor državnog Odjela za upravljanje hitnim situacijama, na jutarnjem brifingu u petak, naglašavajući da su neki od njih ostali nepotvrđeni.

Oko 10.000 ljudi je nestalo, rekao je, ali mnogi od njih su vjerojatno u skloništima ili bez struje.

“One starije kuće koje jednostavno nisu tako čvrste građene, odnijelo je more”, rekao je guverner Ron DeSantis.

U međuvremenu, osiguravatelji se pripremaju za isplate od između 28 i 47 milijardi dolara, u nečemu što bi moglo biti najskuplja oluja na Floridi od uragana Andrew 1992., prema američkoj kompaniji CoreLogic.

 

 

Večernji.hr | Foto: Anthony John Calello Sr./REUTERS