Mesić posjetio pravoslavni samostan, srpski mediji ponovno plasirali teze o njegovim vezama s pravoslavljem

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (87) posjetio je u petak, 2. rujna, pravoslavni samostan Orahovica, a o svemu je izvijestio Kurir, jedan od najčitanijih srpskih portala, dok hrvatski mediji to uglavnom nisu zabilježili.

“U petak, 2. rujna ove godine, samostan Svetog Nikolaja Mirlikijskog, samostan Orahovicu, posjetio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Gospodina Mesića tom prilikom je u samostanu dočekao vladika pakračko-slavonski Jovan te ga upoznao sa životom i obnovom”, objavljeno je na Facebook stranici Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu, što su odmah prenijeli srpski mediji.Kurir o posjetu bivšeg hrvatskog predsjednika piše i zna tek ono što je objavljeno na Facebooku, no usprkos tomu, srpski je medij plasirao tezu da je Mesić posjetio baš taj samostan jer je tamo kršten, i to kao pravoslavac. Takvu neprovjerenu tvrdnju donose u tekstu naslovljenom “Bivši predsjednik Hrvatske došao u srpsku svetinju: Stipe Mesić posjetio samostan u kojem je kršten kao pravoslavac”, čemu su dodali bombastičan nadnaslov “Dugo je bila to velika tajna”.

Kao dokaz svojim tvrdnjama srpski medij citira tekst iz 2010. godine, koji je u Pečatu objavio Ratko Dmitrović, srpski ministar za brigu o obitelji i demografiju, a u kojem piše o porijeklu obitelji Mesić.

Dmitrović u svojemu tekstu piše, a Kurir sada prenosi, da su Mesići porijeklom iz Like, gdje su se preselili s područja Banata, gdje i sada, tvrdi se, postoji samostan koji se zove Mesić. Piše se dalje da je Mesić rođen na katolički Badnjak 1934. godine u Orahovici, a budući da je po rođenju bio sitan i slab, roditelji su ga, po preporuci lokalnog fratra, krstili dva dana nakon rođenja kako bi mogao ući u raj.

Zatim se u spornom tekstu spominje Mesićevo navodno pravoslavlje. Naime, Dmitrović piše da je bivšem predsjedniku RH majka umrla kada je imala svega 24 godine, nakon čega se njegov otac Josip Mesić ponovno oženio, i to za Srpkinju Milevu Jović. Prema Dmitroviću, petogodišnjeg Mesića Mileva je iznova dala krstiti, i to upravo u pravoslavnoj crkvi, točnije u Crkvi sv. Nikole u samostanu Orahovica. Da bi njegove tvrdnje bile što uvjerljivije, srpski ministar piše da “još uvijek ima živih Slavonaca” koji svjedoče o Mesićevu krštenju u pravoslavnoj crkvi.

Potom navode da je početkom ’90-ih iz samostana nestala knjiga krštenih iz 30-ih godina prošloga stoljeća, što je razdoblje Mesićeva rođenja, dodajući da je u to “strašno vrijeme za Srbe Stjepan Mesić, uz Franju Tuđmana, bio apsolutni vladar života i smrti u Hrvatskoj”. Žele Srbi time vjerojatno sugerirati da je knjiga krštenih namjerno uzeta iz samostana kako bi se skrio podatak o Mesićevoj pravoj vjeroispovijesti. 

 

Direktno.hr | Foto: Facebook