Masovnu grobnicu kod Vukovara otkrila je SOA, ljudima su ruke bile vezane žicom

U novoj masovnoj grobnici kraj Vukovara našli su posmrtne ostatke deset ljudi. To je 151. masovna grobnica u Hrvatskoj otkrivena do sada

Kako doznaju 24 sata, grobnica je otkrivena uz pomoć SOA-e (Sigurnosno-obavještajne agencije). Na ovom području kopalo se 28 dana, a riječ je o velikoj lokaciji. Ostataci deset ubijenih nađeni su u plitkom sloju, pa se očekuje da bi moglo biti još.

Svih deset tijela imala su vezane ruke i noge metalnom žicom. Još se ne zna je li riječ o primarnoj ili tercijarnoj grobnici, odnosno jesu li pokopani ljudi na tome mjestu i ubijeni ili su ih s nekog mjesta prebacili na tu lokaciju.

Na široj lokaciji ove grobnice 2011. pronađeno je jedno tijelo. Tada se kopalo i u širem promjeru ne bi li se pronašlo još tijela. Nova informacija o tom grobištu pristigla je 2019. kad su također vršena probna iskapanja, no bez rezultata. Tek ove godine izrađena je pregledna mapa dosadašnjih iskapanja i ustanovljena je ova mikrolokacija. Hrvatska traži još 1853 nestala iz Domovinskog rata.

 

Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX
Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX