Latvija počela jednomjesečno zatvaranje: Sve više zaraženih, korona virus je eksplodirao…

Latvija je u četvrtak počela mjesec dana dugo zatvaranje kojim vlasti te baltičke države nastoje suzbiti novi val zaraze koronavirusom.

Mjere će potrajati do 15. studenoga kako bi se prekinuli lanci prijenosa virusa i smanjio “užasan teret” sa zdravstvenog sustava, rekao je premijer Krišjanis Karinš nakon sjednice svoje vlade u srijedu navečer.

Bit će dopušten samo rad prijeko potrebnih trgovina, a ostale će biti zatvorene kao i svi kulturni, zabavni i sportski događaji.

Ugostiteljski objekti mogu raditi samo dostave.

Zabranjena su sva okupljanja i uvodi se policijski sat.

Stanovnici će moći napustiti vlastiti dom samo od 8 do 17 sati i to uz valjani razlog.

Većina poslodavaca pozvana je organizirati rad od kuće, a škole će raditi na daljinu.

Prema zdravstvenim vlastima u srijedu je objavljeno da je u proteklih 14 dana bilježeno 1400 novozaraženih na 100.000, što je najviše dosad.

Diljem zemlje popunjene su jedinice intenzivne skrbi oboljelima od covid-19, rekao je ministar zdravstva Daniels Pavluts.

Tek nešto iznad polovice od 1,9 milijuna stanovnika Latvije potpuno je cijepljeno iako vlada mjesecima, uz umjeren uspjeh, pokušava povećati procijepljenost.

Neki su liječnici i epidemiolozi ne vjeruju u uspjeh lockdowna jer drže da se uvodi prekasno i da je tek kratkoročni odgovor na visoku stopu zaraze.

24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.