KUPILI SU HRVATSKU INU, A SADA BI I SRBI MOGLI DOĆI NA RED’! Kuju se novi mađarski planovi: Vučić hitno traži alternativu, više ne želi ovisiti o Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon godina vođenja politike na dvije stolice polako dolazi pred zid i trenutak odluke o tome hoće li se okrenuti Zapadu ili Istoku sve je bliže. S jedne strane Srbija je na putu prema Europi, a s druge strane uvelike ovisi o ruskoj energiji.

Povrh svega, Vučiću situaciju otežava i vlastiti narod koji je u velikoj mjeri i dalje sklon Rusiji i Vladimiru Putnu, ali prava nevolja ga tek čeka budući da je zbog sankcija upitna budućnost Naftne industrije Srbije (NIS). Vučiću gori pod petama i hitno traži alternativu.

Kao da problema nije imao dovoljno, u pitanje je došao i NIS koja je u vlasništvu ruskog energetskog diva Gazprom Njeft. Vučiću Naime, budući da će Rusiju u prosincu ove godine snaći nova runda sankcija, Hrvatska Srbiji neće moći dostavljati rusku naftu.Mađari bi mogli kupiti i Naftnu industriju Srbije

Ako Bruxelles ukine iznimku koju je prethodno odobrio Srbiji, NIS tada više neće moći surađivati s entitetima iz Europske unije. NIS će tada de facto moći “staviti ključ u bravu” jer svu naftu prima preko Hrvatske.

Pojavila su se tako šuškanja da bi srpski energetski div također mogao pasti u mađarske ruke, baš kao što je pala i hrvatska INA.

Prema tvrdnjama triju izvora, nekoliko grupa koje uključuju i srpsku vladu te mađarsku energetsku tvrtku MOL razmotrile su kupovinu većinskog udjela u NIS. Pregovori su, međutim, zapeli.

MOL koji pod svojom kontrolom ima i Hrvatsku industriju nafte ove navode nije komentirao, ali kao mogući kupac spominje se i država Srbija. Vučiću postaje sve jasnije kako će morati pronaći alternativu ruskoj energiji ukoliko želi nastaviti put svoje zemlje prema Europi. Da Srbija razmatra kupnju većinskog udjela u NIS-u izvijestio je Financial Times.

Više ne želi ovisiti o Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne želi toliko energetski ovisiti o Rusiji koja se trenutno zbog rata u Ukrajini nalazi pod međunarodnom sankcijama te da s tim na umu priprema šest projekata, uključujući i bližu suradnju s Mađarskom.“Suludo je to što ranije nismo raspravljali o suradnji i izgradili tu infrastrukturu”, rekao je Vučić te dodao. “Mi u Europi nismo navikli na ratove, međutim sad je situacija drukčija. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri.”

Srbija je ostala izložena nakon što su Rusi preuzeli kontrolu NIS-om te nakon što Beograd ove godine nije uspio dogovoriti energetsku suradnju s drugim dobavljačima. Srbija je posljednjih nekoliko godina sav svoj plin i pola nafte nabavljala od Rusije.

 

Dnevno.hr