Kosor: Bilo mi je ponižavajuće kad je Kolinda ‘Za dom spremni’ nazivala starim hrvatskim pozdravom

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je aktualne političke događaje u Hrvatskoj, a posebno se osvrnula na narušen odnos između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića. Kosor je komentirala i nepozivanje predsjednika na 30. obljetnicu oslobođenja juga.

“Što se tiče pozivanja i nepozivanja, u travnju je rečeno da HDZ više predsjednika tamo gdje je HDZ na vlasti lokalno neće pozivati, odnosno da će ga bojkotirati, a to je sve u skladu s onom prvom izjavom Andreja Plenkovića nakon Milanovićeve pobjede nad Kolindom Grabar Kitarović da će to biti jedna jako tvrda kohabitacija”, kazala je Kosor i nastavila:

“Mislim da je u tom smislu bila jako simbolična scena kad on dolazi po mandat na Pantovčak, a predsjednik pruža ruku, a Andrej Plenković usteže ruku. Na toj simboličnoj razini su bili jasne naznake da tu mira neće biti. Radi se o neizlječivom sukobu koji će se dodatno razbuktavati kako budu išli izbori. Prije će biti parlamentarni nego predsjednički izbori i Milanović će, po svemu sudeći, biti taj koji će davati mandat sljedećem mandataru za sastav Vlade.”Što se tiče načina komunikacije i grubih riječi, Kosor navodi da je puno veća “uvreda hrvatskoj javnosti kad se brane ljudi na visokim dužnostima koje DORH kvalificira optuženicima”.

Smatra da bio za Plenkovića bilo dobro da ujednači svoj stil i da jednako oštro osuđuje i onog tko je prije HDZ nazivao bandom. “Ja nikad ne bih stavila ni na jednu dužnost nekog tko je HDZ nazivao bandom, a Plenković je to učinio. Mislim da je pretjerano predsjednika RH nazvati ugojenim prascem”, kazala je.

Bivša premijerka se osvrnula i na mandat Grabar Kitarović, navodeći da se u nekim situacijama prekasno reagiralo.

“Za mene je bilo ponižavajuće da je optuženiku pjevala za rođendan ili da je ‘Za dom spremni’ nazivala starim hrvatskim pozdravom, to mi je bilo više uvreda javnosti. U ovoj priči nitko nije nevin, ali treba gledati tko ima stvarnu moć, a to je predsjednik Vlade i zato je njegova odgovornost puno veća”, istaknula je za N1.