Kajtazi u Uštici: Moramo povezati Rome i nerome kako strah i dezinformacije više nikad ne bi doveli do ovakvog zla

Svečanije nego u prethodnih deset godina, na romskom groblju u Uštici nedaleko Jasenovca obilježen je u utorak Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

U nazočnosti državnih dužnosnika, predstavnika diplomatskog zbora, izaslanstava Roma iz desetak europskih zemalja i predstavnika vjerskih zajednica, u organizaciji Saveza Roma u RH “Kali Sara”, održana je svečana komemoracija za sve Rome stradale u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima.

O stradanjima Roma u Jasenovcu govorio je saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi, koji je kazao kako je to prigoda da se evociraju sjećanja na oko pola milijuna ubijenih Roma.



Sa ovog mjesta, dodao je, treba poslati poruku da učimo iz povijesti i da smo se prema povijesti odredili uređenjem groblja, muzeja i zida boli u Uštici, kao jednom od stratišta.

“Ovo je mjesto najveće stratište romskog naroda u Europi, moramo povezati mlade Rome i nerome, kako strah i dezinformacije više nikad ne bi doveli do ovakvog zla”, rekao je Kajtazi.

Najveći genocid nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata

Romi su dovođeni u Jasenovački logor, gdje su živjeli u neljudskim uvjetima, a najčešće se bili samo broj, bez identiteta. Prema dosad poznatim podacima, u Jasenovcu je stradalo 16.173 Roma, od čega 5608 djece.

Kajtazi je to ocijenio najvećim genocidom nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata u svijetu. “Trebalo nam je 80 godina da se oporavimo od tog pokušaja istrebljenje našeg naroda”, rekao je.

Brojna izaslanstva na svečanosti su položila vijence i zapalila svijeće uz spomen obilježje na romskom groblju. Kao izaslanik predsjednika RH to je učinio Roman Grobotek, izaslanica Vlade Anja Šimpraga i izaslanik Sabora Krunoslav Katičić, a počast su žrtvama odali bivši predsjednik Stjepan Mesić, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i brojni drugi uzvanici.



Na svečanosti je mladom Davidu Oršiću uručena je nagrada za najbolji esej Ljetne škole suočavanja s prošlošću. Prigodni glazbeni program izveli su violinistica Natalija Stanisavljević i pijanist Semir Hasić.

Vjerski su obred služili katolički zapadno-slavonski arhiđakon Milan Vidaković, sisački imam Alem ef. Crnkić, i pravoslavni svećenik Luka Bosanac, dok je molitvu na romskom jeziku predvodio Hajrula Osmani.

Mesić: Milanovićeve izjave nisu dolične, trebao bi se ispričati

Nakon završetka svečane komemoracije romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u Uštici, saborski zastupnik Veljko Kajtazi novinarima je izjavio kako je to prvi puta da Romi počinju javno govoriti o stradanjima svojih sunarodnjaka.

“Ostvarili smo naš cilj da ovdje dovedemo što veći broj mladih Roma, kako bi ih upoznali s prošlošću”, rekao je dodavši kako sada na svečanost dolaze i visoki državni dužnosnici.

Na pitanje očekuje li ispriku predsjednika Zorana Milanovića za posljednje izjave o Romima, Kajtazi je izbjegao konkretno odgovoriti. “Stojim iza svega što sam ranije rekao i u budućnosti ću se uvijek kao saborski zastupnik zauzimati za interese Roma. Nisam upoznat s visokom politikom, ali kada su u pitanju interesi Roma, ja sam tu prvi”, rekao je.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako izjave Milanovića nisu bile dolične pa bi bilo dobro da se ispriča. “Takva izjava u ovo vrijeme nema mjesta i nadam se da će se kao častan čovjek ispričati”, rekao je Mesić.

Prisjetio se pritom da su zločini nad Romima u vrijeme NDH počinjeni i u njegovu mjestu, Orahovici. Romi su tamo bili vrijedni građani, majstori i radnici, a jednog dana samo su nestali, romska i židovska djeca nisu došla u školu, jer su jednu noć svi odvedeni.



“Mislim da romskoj manjini treba pomoći i pružiti im šansu da iskažu sve svoje sposobnosti”, zaključio je Mesić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako se gradska vlast zauzima za veća prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu, pa tako i Roma.

“To smo na simboličan način i danas pokazali. Nastavljamo sa svim dobrim projektima i svi građani Zagreba moraju se osjećati kao ravnopravni građani. Osim toga, mi imamo najizdašnije stipendije za učenike i studente iz romske zajednice”, rekao je Tomašević, koji je napomenuo da komemoracija nije prigoda za političke izjave.

 

 



Direktno.hr | Foto: FaH