JOŠ PET DANA Zahuktava se atmosfera uoči Superkupa

Utakmica Superkupa između Dinama i Hajduka na rasporedu je 9. srpnja u Maksimiru s početkom u 20 sati. Nikad zanimljiviji derbi mogao bi postati jedna o najiščekivanijih utakmica posljednjih godina.

 

Pritom se ne misli na samu važnost trofeja, jer iako je Superkup trofej, nije pretjerano važan u usporedbi ni sa Kupom, a pogotovo prvenstvom. No, ono što je važnije je prestiž i sama atmosfera uoči prvenstva. Da bi se stvar dodatno začinila, HNS daje i 130 tisuća kuna pobjedničkoj ekipi i 70 tisuća poraženima.Daleko je to od europskih nagrada, ali opet nije za baciti i naravno da svatko želi pobijediti i osvojiti i trofej i novčanu nagradu.

Ujedno će susret poslužiti kao uvod u prvenstvo koje bi trebalo također biti super zanimljivo. Posebno će zapaljivo biti ako Hajduk pobijedi na Maksimiru i uzme trofej, pa se atmosfera u euforiji sklonoj Dalmaciji podigne do usijanja. Možete misliti kakav će to biti adrenalinski poticaj Hajduku uoči europskih utakmica, ali i cijele sezone. Cijelo ljeto će imati neki drugi smjer ako se u startu “skine” Dinamo. S druge strane, Dinamu ta utakmica ne znači toliko, ali svejedno želi pobjedu i nastavak niza kojeg je Ante Čačić započeo u posljednjem kolu.

Što se rostera obje ekipe tiče, Hajduk se zasada nije ozbiljnije pojačavao i dojma sam da tek spremaju neki veliki posao. S druge strane, Dinamo se ozbiljno pojačao dolaskom Roberta Ljubičića, Josipa Drmića i Boška Šutala, ali je uložena sredstva kompenzirao prodajom Bartola Franjića za iznimno visokih 7,5 milijuna eura u Wolfsburg.

Što se Modrih tiče, mislim da je njihov prijelazni rok završen, a može se dogoditi eventualno neko iznenađenje u zadnji čas.

Još su najmanje dvije stvari bitne uoči Superkupa. Prva je to hoće li Dinamo i dalje zadržati “tvrd stav” prema Torcidi i njezinim transparentima ili će, uz sugestiju HNS-a, ipak malo popustiti?Teško je nagađati, ali ako Dinamo ne popusti, čisto sumnjam da će i Torcida. Oni gotovo sigurno neće rezati transparente na propisane dimenzije i slati sve na uvid prije utakmice. Takvo ponašanje se ne uklapa u njihov mindset i sigurno će radije opet odbiti ulazak na stadion.

Druga zapaljiva i kontroverzna situacija je famozni prelazak Marka Brkljače iz Hajduka u Dinamo koji dominira medijima u zadnje vrijeme. Najtalentiraniji mladi hajdukovac dolazi u Maksimir nakon što se nije dogovorio sa Bilima. Pale su u međuvremenu i teške riječi, Brkljačin otac Oliver prozvao je Hajduk i vodstvo kluba, a iz Hajduka su sve demantirali i najavili tužbe.

U cijeloj priči Dinamo je najviše profitirao jer je doveo velikog talenta besplatno, ali pitanje je kakav će njegov razvoj biti i hoćemo li imati novog Luku Modrića ili pak Anasa Sharbinija?

Sve ove sitne čarke i trzavice naravno da dižu interes za utakmicu i mnogi će reći da tako i treba biti, ali samo dok je sve u granicama normale i sportskog rivalstva.

 

 

Direktno.hr | Foto: Goran Stanzl/Pixell