Jasmila Žbanić: Ovaj put neću glasati za Komšića! Dođe mi da kažem prijateljima Hrvatima…

Proslavljena bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić objavila je u petak da na predstojećim izborima neće glasati za Željka Komšića, iako je to činila ranije, rekavši kako sada smatra da bi njegov ponovni izbor u Predsjedništvo BiH bio velika greška koja bi samo pogoršala stanje u državi.

“Birati Komšića znači birati krizu”, napisala je Žbanić u objavi na svom Facebook profilu.

Potvrdila je kako je Komšić ranije dobivao njen glas kada se natjecao za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata jer je tada vjerovala kako je to čovjek koji može predstavljati koncept života u BiH u kojem nije važno kako se tko zove i u kojemu svi imaju jednaka prava u zemlji socijalne demokracije.“Zaista nikada nisam glasala da bih nekome naškodila, nego što sam mislila da izbor takvog čovjeka donosi opće dobro. Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BiH – osim dalje krize”, navela je Žbanić koja je svjetsku slavu stekla režirajući filmove s tematikom iz rata u BiH poput “Grbavice” i “Quo vadis, Aida”.

Žbanić je istaknula kako joj je neshvatljivo da Komšić tijekom svih godina koliko je bio u Predsjedništvu BiH nikada nije obišao gradove s hrvatskom većinom i postavlja pitanje kako je moguće da on nigdje u takvim mjestima nema prijatelja.

“Dođe mi da kažem prijateljima Hrvatima: Vratite mi milo za drago i glasajte sad vi za Bošnjaka, ali zaista ne bih ulazila u izbornu matematiku”, napisala je Žbanić.

Dodala je kako ostavlja svakome da glasa kako želi, ali i rekla da pritom smatra da nacionalna odrednica ne bi trebala biti glavni element takvog izjašnjavanja. Sama će, kazala je, uvijek birati onoga za koga misli da je dobar za BiH bez obzira koje je nacije. 

Direktno.hr | Foto: Tobias Schwarz/AFP