Jandroković: Domovinski pokret i Suverenisti zaboravljaju Domovinski rat

U Saboru je dugo trajala rasprava o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je “cirkus” koji je nastao kao i brojne svađe među zastupnicima većine i oporbe.

“Dugo sam u Saboru, ovako intelektualnu, političku i etički nisku razinu s kojom se danas susrećemo oko rasprave o pomoći Ukrajini se ne sjećam”, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković za HRT.

Najviše se okomio na oporbu.“Što se tiče rasprave, mislim da je posrnuće oporbe, epsko. Ovako i intelektualno, politički i etički niska razina s kojom se susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam. Ruska federacija izvršila je agresiju na Ukrajinu. Moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora, poručuje predsjednik Hrvatskog sabora”, dodao je.

Kaže da je oporba stala na stranu predsjednika Zorana Milanovića te da su zamaglili osnovni cilj rasprave, a to je pomoć Ukrajini.

“Oporba nemoćna da sama artikulira svoj stav, slijedi predsjednika, ne želi reći, jer bi upali u kontradikciju, a s obzirom na to da su potpisali deklaraciju o podršci Ukrajini, skriva se iza argumentacije da je pravni i ustavni problem. Niti jedan oporbeni zastupnik i zastupnica nisu u Saboru, smatra dodajući da se dio zastupnika boji Milanovića te mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu”, rekao je i napomenuo: “Ne mogu shvatiti Domovinski pokret i Suvereniste, od kojih su neki branitelji, da zaboravljaju kako je nama bilo u Domovinskom ratu. Oni zagovaraju izolacionizam”.

Kazao je da je 17 zemalja najavilo sudjelovanje u različitim formama.

“Nismo mi nikakvi predvodnici koji si crtaju metu na čelu, kao što navodi oporba”, dodaje Jandroković.Plan je da se glasuje 15. prosinca.

Oporbeni zastupnici i zastupnice imaju priliku pokazati koliko su odgovorni i spremni postupiti državnički, napominje, dodajući da je politički ovo vrlo zahtjevna situacija. Primjerice, Most je pobjegao, nema ih uopće u sabornici. Za mene je to politički amaterizam i diletantizam, tvrdi i dodaje da je sve jasno te da ne treba situaciju pokušati razriješiti na Ustavnom sudu”, kaže aktualni predsjednik Sabora.

Osvrnuo se i na raspravu oko “afere INA” te moguće osnivanje istražnog povjerenstva.

“Nećemo podržati osnivanje povjerenstva, jer su kolege predvođene zastupnikom Nikolom Grmojom prekršile Poslovnik, organizirale očitovanja i saslušanja protagonista iz afera. Bilo je saslušanje ministra Davora Filipovića. Od nastavka njihove politikantske igre neće biti ništa. Svime se trebaju baviti istražna tijela i ona to čine, ističe predsjednik Sabora dodajući da se radi o pravosudnom, a ne političkom pitanju”, zaključio je.