Iransko veleposlanstvo u RH: Nismo prodali dronove Rusima

Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj u petak je priopćenjem „kategorički odbacilo“ tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to „propagandom“ protiv Irana.

Kijev i zapadni saveznici tvrde da Rusija u agresiji na Ukrajinu koristi iranske dronove ‘kamikaze’ te da za to postoji mnogo dokaza, a Bijela kuća objavila je da je Teheran na okupirani Krim poslao svoje vojne stručnjake koji obučavaju Ruse za upravljanje tim letjelicama.

Veleposlanstvo u Zagrebu „kategorički odbacuje i izričito osuđuje neutemeljene i nedokazane tvrdnje da je Iran prodao bespilotne letjelice i oružje s namjenom da se koriste u ratu u Ukrajini te da je pružio bilo kakvu pomoć u tom smislu“, stoji u priopćenju.Veleposlanstvo tvrdi da su takve “neutemeljene tvrdnje propagandno sredstvo” za daljnji razvoj političkog programa protiv Irana.

Dodaje se kako se iranska vlada u skladu sa svojim „konstruktivnim pristupom ukrajinskoj krizi“ spremna uključiti u „zajedničku tehničku i stručnu suradnju kako bi se razjasnile neutemeljene optužbe protiv Irana”.

Veleposlanstvo tvrdi i kako je Teheran od početka ruske agresije na Ukrajinu, koju naziva „krizom“, zauzeo “jasan, dosljedan i nepokolebljiv stav“ te da sve članice Ujedinjenih naroda moraju poštivati Povelju i međunarodno pravo, što uključuje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja.

„Kao zemlja koja je bila suočena i pogođena razaranjima izazvanim nametnutim ratom, Islamska Republika Iran protivi se svakom sukobu ili ratu bilo gdje u svijetu“, priopćilo je veleposlanstvo i dodalo kako Iran dosljedno podržava mir i okončanje sukoba u Ukrajini.

 N1.hr