IMA LI KRAJA? Cijena nafte nastavlja divljati pa dobro pazite kada ćete napuniti pun rezervoar

Dogodilo se ono čega su se svi bojali. Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, šestoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine. Dok je ponuda ograničena, očekuje se da će potražnja i dalje jačati.

U isto vrijeme barel je na američkom tržištu poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara, što je najviša razinu od listopada 2014. godine.

Podršku rastu cijena pruža jačanje potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog snažnog oporavka svjetskog gospodarstva, dok OPEC drži relativno ograničenu proizvodnju.Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je zbog toga procijenila da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola milijuna barela dnevno.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvješću podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 tisuća barela dnevno, na 5,5 milijuna barela dnevno, što je puno više nego što se očekivalo.

Potražnja za naftom bi u idućoj godini trebala rasti za 3,3 milijuna barela dnevno, štp je za 210 tisuća barela više nego što se dosad očekivali. IEA procjenjuje da bi ukupna potražnja u 2022. godini mogla dosegnuti 99,6 milijuna barela dnevno i čak blago nadmašiti pretpandemijsku razinu. IEA nažalost upozorava da bi nedostatna opskrba energentima mogla potaknuti inflaciju i usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Unatoč takvim mračnim prognozama Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, su odlučili da će u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA kaže da bi se zaustavio ovaj rast cijena trebalo bi doći do toga da OPEC+ neočekivano poveća proizvodnju, da na sjevernoj hemisferi naglo zatopli i da vlada predsjednika Joe Bidena posegne za strateškim rezervama nafte.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.