HTJELI SU UKRASTI OVRHE? Ruski hakeri se okomili na hrvatske institucije, oglasio se šef SOA-e

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić je u intervjuu za današnji Večernji list rekao da je Rusija povećala cyber-napade na Hrvatsku, a cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.

 

Markić objašnjava kako meta nisu bile samo naše institucije, nego i velike kompanije, što od kriminalnih grupacija, što od državno sponzoriranih grupacija.

“Unazad nekoliko godina vidjeli smo da su NATO i Europska unija počeli koristiti atribuciju tih napada, znači pokazati i reći javno tko stoji iza tih napada.

S obzirom na sadašnju situaciju u Ukrajini, nema razloga da i mi to prešućujemo. Jedan dio tih kibernetičkih napada dolazi iz grupacija koje su vezane za ruske obavještajne agencije”, kazao je Markić istaknuvši kako su se napadi povećali nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i zbog covida jer se naš profesionalni i društveni život često preselio u kibernetički svijet, i automatski je porastao interes određenih država i kriminalnih grupacija.

 

 

Foto: Pixabay, ilustracija