HOĆE LI SE DORH I DANAS ‘OPEĆI’? Na ročište Ivici Todoriću dolazi ključni svjedok, posrnuli tajkun čeka ga ‘kao ozebao sunce’

Pokušaj države da procesuira Ivicu Todorića mogao bi i ovaj put završiti loše. Naime, otkad je prije više od pet godina policija ušla u zagrebačke Kulmerove dvore, država stoji vrlo loše u pokušaju kaznenog progona posrnulog tajkuna Ivice Todorića. U takozvanom Malom Agrokoru nepravomoćno je oslobođen, optužnica u slučaju Mjenice vraćana je na doradu, a tek sada, iz drugog pokušaja, pokušava potvrditi optužnicu u slučaju Veliki Agrokor.

Zato je današnje ročište presudno za DORH u ovom slučaju, a počinje u petak u 9 sati na Županijskom sudu u Zagrebu. Riječ je o suđenju o zakonitosti dokaza, koje je naredio Visoki kazneni sud. Naime, problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora.

Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić raspisao je 2018. međunarodni natječaj i na njemu za 8,6 milijuna kuna ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG. Obrana međutim tvrdi da je pronašla dokaz da je vještačenje zapravo obavljeno u KPMG Hrvatska, koji je po njihovom mišljenju u sukobu interesa jer je radio i za Todorića, i za Izvanrednu upravu, i za državu, piše N1.Svjedok kojeg je DORH pokušao izbjeći po svaku cijenu

Županijski sud nije bio spreman uvažiti tvrdnje obrane da treba propitati zakonitost ovog vještačenja, no nakon žalbe branitelja to mu je naredio Visoki kazneni sud.

Nakon toga, DORH iznenada u studenom 2021. povlači optužnicu “na doradu”. Odvjetnici optuženih tvrdili su da je to zato što je DORH pod svaku cijenu želio izbjeći ispitivanje ključnog vještaka Ismeta Kamala, tadašnjeg partnera u KPMG Poljska i bivšeg direktora KPMG Hrvatska. DORH je pak uzvraćao da je razlog povlačenja potreba provjere dijela optužnice na kojem je radila Mirela Alerić Puklin, uhićena u kraku afere Janaf.

Godinu dana kasnije, DORH ponovno pokušava potvrditi optužnicu, ali ovaj put i uz propitivanje zakonitosti vještačenja na kojem se ona temelji.

Računovodstvene prijevare teške 1,2 milijarde kuna

Danas bi se na Županijskom sudu konačno trebao pojaviti i Ismet Kamal, čije svjedočenje s nestrpljenjem očekuju optuženi i njihovi odvjetnici. Povjeruje li Sud Kamalu, bit će to do sada najveća pljuska DORH-u u ovoj sudskoj epopeji.Inače, DORH Todorića i njegove suradnike tereti u ovom slučaju za računovodstvene prijevare teške 1,2 milijarde kuna, koje uključuju krivo prikazivanje rezultata poslovanja, plaćanje privatnih troškova obitelji Todorić, te manipulacije pri otkupu udjela EBRD-a u Agrokoru i pri Todorićevoj kupnji upravo Kulmerovih dvora.