FUCHS OBJAVIO OD KADA ĆE COVID POTVRDE BITI POTREBNE U ŠKOLAMA! Objasnio i detalje te kako će sve funkcionirati!

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak poslijepodne novinarima novosti vezane uz uvođenje covid-potvrda u škole i obrazovne institucije.

Rekao je kako će mjere stupiti na snagu u utorak, 16. studenog.

“Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, objašnjava Fuchs. 

‘Procijepljenost nastavnika gotovo 75 posto’

Ministar je kazao da će ravnatelji posložiti odvijanje cijelog procesa kontroliranja covid-potvrda i testiranja zaposlenika.

“Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koji se mogu programirati na način da se covid-potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, kazao je Fuchs.

Pojasnio je kako će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole.

“Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 cijela nešto posto”, rekao je ministar. 

Studentima ne trebaju covid potvrde

Naglasio je i kako ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati, ali da ako netko odbije testiranje, ta osoba neće moći ući u radni prostor.

 

Iako su neki fakulteti već najavili da će tražiti covid-potvrde i od studenata, ministar kaže da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status covid.-potvrdama.

“Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice)”, ističe.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, odnosno troškove će snositi državni proračun, pojasnio je ministar.

“Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati”, kazao je. 

Dnevno.hr