FILIPOVIĆ NA SASLUŠANJU: “Prodaja INE je bila greška”

Temeljem kojih kriterija su izabrani novi članovi Uprave Ine, koja je budućnost Nadzornog odbora, koji su daljnji planovi upravljana i razvoja Ine i koji su planovi Vlade vezano uz poremećaje na tržištu plina… Ovo su pitanja na koja danas, na saborskom Odboru za gospodarstvo odgovara ministar Davor Filipović.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Žarko Tušek sjednicu je otvorio pozivanjem članova da se glasa o mogućnosti da se nenazočni Vesna Vučemilović i Branko Grčić jave videopozivom.

“Odbor će biti maksimalno konstruktivan”, obećao je Tušek. Osvrnuo se i na negodovanje oporbe kojoj se ne sviđa datum održavanja sjednice.“I danas je radni dan kao i svaki drugi”, objasnio je, na što mu je Anka Mrak Taritaš rekla da kako nije problem u ponedjeljku nego u činjenici što se sjednica održava dan uoči Svih svetih, kada ljudi obilaze groblja.

Anka Mrak Taritaš obrazložila je zašto su oporbenjaci tražili dolazak ministra Filipovića.

“Država, odnosno građani RH su vlasnici 44 posto Ine.Ina je kompanija koja je na našim prostorima ostavila duboki trag. Bavila se razvojem, eksploatacijom, istraživanjima, imala je dvije rafinerije. Danas to nije ta kompanija. Danas je vidimo kroz niz malih pumpi. Ono što nas zanima, a zanima sigurno i građane, kako dalje? Želimo od vas odgovore na ta pitanja”, obratila se Mrak Taritaš Filipoviću.

“Imali smo situaciju ogromnog korporativnog skandala. Promjena modela korporativnog upravljanja je nešto na čemu ćemu raditi”, počeo je izlaganje ministar Filipović.

Naveo je kvalifikacije novih članova Uprave – Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića te Marina Zovka.Kazao je da je prodaja Ine bila jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike.

“Dugoročni plan je maksimalna zaštita hrvatskih interesa u Ini. Ja ovdje neću govoriti o detaljima tih planova jer bi ih netko drugi mogao osujetiti”, rekao je Filipović koji je nabrojao i neke Vladine poteze.

“Više ste se bavili onim što je Vlada učinila. Time ste objasnili zašto ste došli u ove kontrolirane uvjete. Nadam se da ćete doći i na Antikorupcijsko vijeće”, odgovorio mu je Grmoja.

“Ja ne znam što je ovdje kontrolirano, osim vaše fiksacije”, kazao je i Tušek.

Filipović kaže kako u Ini jako mali broj odluka dolazi do NO-a.

“Kako nešto nitko nije vidio? Odgovor je vrlo jednostavan – jer sustav nije funkcinirao. Osnovan je Odbor direktora da bi se zaobišla Uprava. Sad će se inzistirati da se upravljanje uskladi sa Zakonom o trgovačkim društvima. Da Uprava donese odluku pa da NO donese odluku je li nešto u redu ili nije u redu. Nije normalno da četvrta razina odlučivanja može donositi odluke vrijedne 20 milijuna kuna”, rekao je Filipović.