DOK CIJENA GORIVA U HRVATSKOJ NE PRESTAJE RASTI: U svijetu već dva tjedna bilježimo drugačiji trend

Dok u Hrvatskoj cijena goriva iz tjedna u tjedan raste, na londonskom tržištu je cijena nafte pala drugog tjedna zaredom. Na londonskom tržištu cijena barela je prošlog tjedna pala 4,1 posto, na 107,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,4 posto, na 104,79 dolara.

 

Sve je to posljedica usporavanja najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je američka središnja banka zbog rekordne inflacije počela agresivno povećavati kamatne stope. Mnogi su u strahu hoće li najveće svjetsko gospodarstvo zbog toga ući u recesiju.Još veći problemi muče eurozonu koju zbog poremećaja opskrbe naftom i plinom iz Rusije trese najveća energetska kriza u nekoliko desetljeća.

Iako su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici obećali znatno povećati proizvodnju,  neke ne uspijevaju realizirati ni dodijeljene im kvote.

Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM upozorava kako su ekonomske nevolje možda uzdrmale cijene nafte, tržište i dalje signalizira da je spremno podizati cijene zato što su veće šanse da će problem tijesne opskrbe biti još gori nego da će biti ublažen.

 

 Dnevno.hr | Foto: Robert Fajt / CROPIX