Cigarete bi mogle strahovito poskupjeti: “Crno tržište će cvjetati”

Europska unija priprema novi porezni udarac duhanskoj industriji. Predlaže povećanje najniže moguće trošarine. S novim porezom cigarete u Hrvatskoj poskupjele bi najmanje desetak kuna po pakiranju, odnosno oko 1,3 eura.

Europska komisija predlaže povećanje najmanje moguće trošarine s jednog eura i 80 centi na čak tri eura i 60 centi po kutiji, odnosno 27 kuna – što znači da će cijelom nizu duhanskih brendova cijena skočiti, javlja RTL.

Hrvati su podijeljena mišljenja o ovom pitanju.“Možda bi bilo bolje da se povise cijene, mislim da bi bilo manje pušača i da bi ljudi bili zdraviji, kažem možda”, kazala je Karmen Grubor iz Zagreba.

“Non-stop poskupljuju pa se puši i dalje, tko puši – puši, nema tu pomoći”, komentirala je najavu Elizabeta Stanković iz Zagreba.

“Mislim da bi bilo dobro ne samo ispoštovati minimalnu stopu koju će predložiti Komisija, nego još i dodatno s naše strane pojačati taj iznos”, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Povećanje trošarine na tri eura i 60 centi za prosječnog pušača koji na dan popuši kutiju cigareta znači poskupljenje, u prosjeku za 10-ak kuna, odnosno povećanje od 300 kuna na mjesečnoj razini (približno 400 eura), tj. oko 3600 kuna na godinu (približno 478 eura).