BRITANIJA SE U SUZAMA OPROSTILA OD KRALJICE Pogrebu prisustvovao i hrvatski predsjednik

Šef britanske tajne službe u Windsoru prema tradiciji se simbolično oprostio od kraljice Elizabete II. tako što je slomio svoj štap. Time se označava završetak služenja vladarici. Lijes je prebačen u mrtvačka kola i nastavio je put prema Windsoru. Veličanstvenim, ali dostojanstvenim obredom zaključenim s dvije minute šutnje Ujedinjeno se Kraljevstvo u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji oprostilo od Elizabete II., svoje najdugovječnije vladarice u povijesti.

Državni pogreb završio je budnicom koju su izveli trubači, nacionalnom himnom i tužaljkom koju je izveo kraljičin gajdaš škotske kraljevske pukovnije.

Misu je vodio dekan opatije David Hoyle, propovijed je održao kanterberijski nadbiskup Justin Welby. “U svome nastupnom govoru kraljica je obećala da će život posvetiti službi. Rijetko je kada obećanje tako dobro održano”, kazao je.Njezino pokojno Veličanstvo nije bila primjer zbog svog položaja ili ambicije, već zbog onoga koga je slijedila. Znam da Njegovo Veličanstvo dijeli istu nadu i vjeru u Isusa Krista kao i njegova majka, isti osjećaj služenja i dužnosti. Godine 1953. kraljica je započela svoju krunidbu tihom molitvom, upravo ondje, na glavnom oltaru. Njena odanost Bogu bila je prisutna i prije nego što su njoj postali odani. Njezino služenje tolikim ljudima naše nacije, Comonwealthu i svijetu imalo je svoj temelj u njezinom slijeđenju Krista, samog Boga”, rekao je nadbiskup.

Britanska premijerka Liz Truss pročitala je na obredu odlomke iz Biblije.

U procesiji iza lijesa bili su novi britanski kralj Karlo III. i članovi britanske kraljevske obitelji, među ostalima i malodobna djeca princa od Walesa, prince George i princeza Charlotte.

Kralj Karlo III., njegova sestra Anne, brat Edward i sin William, svi odjeveni u svečane vojne odore, salutirali su kad je lijes podignut s lafeta ispred opatije.

Andrew i Harry, koji više nisu zaposleni članovi kraljevske obitelji, bili su u svečanim odijelima i nisu salutirali, iako su obojica služili u sukobima u prošlosti – na Falklandskom otočju i u Afganistanu.U opatiji su već bile kraljica supruga Camilla, Williamova supruga Kate i Harryjeva supruga Meghan.

Nakon 11 dana značajnih promjena i aktivnosti od smrti njegove majke, Karlo III. je izgledao emotivno i iscrpljeno.

Na državnom ispraćaju bilo je oko 2000 gostiju, među njima japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau. Hrvatsku je predstavljao predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Elizabeta II. je u Westminsterskoj opatiji okrunjena 1953., udala se za Philipa Mountbattena 1947., a naposljetku je i ispraćena iz nje.

Povorka s lijesom potom je krenula prema Hyde Parku odakle će Elizabetin kovčeg biti prevezen u Windsor, gdje će biti održan još jedan obred i pokop u krugu obitelji.

Strani državnici otišli su, pak, na prijem u organizaciji šefa diplomacije Jamesa Cleverlyja u sjedište Anglikanske crkve – Church House, odmah do opatije.

Brojni Britanci viđeni su u suzama na ulicama Londona. 

 

Foto: Jon Rowley/EPA