BOLNICE PREPUNE MALE DJECE! Dnevno ih dođe 60 do 80: ‘Morali smo doći, teško je i ubrzano disao par dana za redom’

I dok su roditelji širom Engleske u strahu zbog velikog broja slučajeva streptokoka A kod djece, dječje bolnice u Zagrebu pune su djece s dišnim problemima. Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s tim problemom. Prepunjenost odjela zbog RSV virusa – koji se zna zakomplicirati i ponekad dovesti do upale pluća – javljaju i neke druge zemlje, piše Dnevnik.hr.

Jedna od majki čije je dijete završilo u Klaićevoj bolnici je i Tanja čiji je dvomjesečni sin već tri dana na odjelu.

“Počeo je teško ubrzano disati par dana za redom, počela mu se skupljati slinica na usta, prestao je papati pa smo odlučili doći. Ima jako puno djece, da, doslovno znači jedan dan se isprazni u dva popodne u pet popodne se već opet pune sobe tako da je konstantna popunjenost”, ispričala je.Uglavnom dolaze s respiratornim smetnjama

Kapaciteti dječje bolnice u Zagrebu gotovio su puni. Dnevno na hitni prijem dođe između 60 i 80 djece.

Posljednjih dana većinom dolaze s respiratornim smetnjama, neki nažalost u takvom stanju da im je potrebna hospitalizacija.

Najviše je djece mlađe životne dobi, novorođenčadi, mlađe dojenčadi. Međutim, roditelji kažu, viroza ima i u vrtićima i školama. S obzirom da je u ovom trenutku velik broj oboljelih, savjet pedijatara roditeljima je da se malu djecu ne izlaže baš velikim okupljanjima, jer RSV virus se jako lako prenosi kapljičnim putem, piše Dnevnik.hr.