BOLESTAN JE I OPASAN Putin želi ‘ponijeti svijet sa sobom’: Evo zašto bi mogao aktivirati nuklearno oružje

Politolog Valery Solovey, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose (MGIMO), iznio je dramatične tvrdnje vezane uz ruskog predsjednika koji u petak slavi svoj 70. rođendan, a sve nakon što je ruskim pravoslavnim crkvama naređeno da u subotu održe posebne molitve za Putinovo zdravlje, unatoč tome što Kremlj inzistira da je predsjednik zdrav.

“Vladimir Putin želi ponijeti svijet sa sobom kada umre, a već je donio odluku o uporabi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini”, rekao je politolog Valery Solovey za Daily Mail.

“Načelna odluka o uporabi ili demonstraciji taktičkog nuklearnog oružja je donesena”, tvrdi dr. Solovey, s kojim su se konzultirala zapadna veleposlanstva u Moskvi nakon što je iznio tvrdnje o Putinovom zdravstvenom stanju. “Pitanje je samo kako, kada i gdje. Ne sumnjam da ćemo završiti na rubu smrti, ali znam da ćemo se moći povući. Moći ćemo proći kroz ovo.”Napominje i kako je trenutna situacija opasnija i bliža ‘nuklearnoj apokalipsi’ nego tijekom kubanske raketne krize tijekom Hladnog rata

“Uzrok je ruski predsjednik Vladimir Putin koji ozbiljno namjerava demonstrirati mogućnosti nuklearnog oružja – taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je.

“Putin ne može dopustiti da bude poražen. Ostala su mu dva asa u rukavu – mobilizacija, koju provodi i nuklearno oružje.”

Solovey smatra da je Putin ‘vrlo lošeg fiziološkog zdravlja’. Dugo je tvrdio da ruski predsjednik pati od teških bolesti uključujući rak, Parkinsonovu bolest i shizofreni poremećaj. To su osporili zapadni obavještajci, a direktor CIA-e William Burns rekao je u srpnju da je Putin ‘prezdrav’, iako je priznao da je to bila neformalna procjena zdravstvenog stanja ruskog čelnika. Nagađanja o Putinovom zdravlju bila su pod povećalom otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Na velikoj paradi povodom Dana pobjede u Moskvi u svibnju, činilo se da hoda šepajući i s dekom u krilu, dok je u travnju viđen kako se drži za stol tijekom televizijskog sastanka sa svojim ministrom obrane.U međuvremenu, raste strah da bi Putin mogao posegnuti za drastičnijim mjerama u pokušaju da dobije rat koji je započeo 24. veljače. Neuspjesi su ozbiljno narušili sliku moćne ruske vojske i povećali napetosti oko loše planirane mobilizacije. Također su potaknuli sukobe među insajderima u Kremlju i sve više ostavljali Putina u kutu. “Predsjednik nije u stanju adekvatno procijeniti situaciju i donijeti ispravne odluke”, rekao je Solovey u novom videu dok Putin obilježava 70. rođendan u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu. “Njegovo zdravstveno stanje je takvo da ima veliku želju ponijeti svijet sa sobom. On zna da će umrijeti i kako je onda moguće da svijet opstane bez njega? Zašto bi svijet postojao bez svog genijalnog vođe Vladimira Putina?”, upitao je sarkastično. Dr. Solovey.

“Nemojte se zavaravati, nemojte se nadati da će netko u ruskom establišmentu zaustaviti Putina”, rekao je. “Ovi su ljudi pomireni s idejom da će Putin poduzeti prvi korak.” Rusija ima više opcija za ispaljivanje taktičkog – ili bojnog – nuklearnog oružja ako Putin izda zapovijed, unatoč najsnažnijim upozorenjima Zapada da će se suočiti s ogromnom odmazdom.

Jedna od mogućnosti su njegove nuklearne rakete Iskander. U svibnju su neki premješteni blizu granice s Finskom, dok su također raspoređeni s konvencionalnim bojevim glavama tijekom ukrajinskog rata. Solovey, koji tvrdi da ima izvore u visokim krugovima u Kremlju, navodi kako se prošli tjedan Putinovo zdravlje ‘dramatično pogoršalo’.

“Suvremena terapija, ciljana terapija onkoloških bolesti, toliko je kvalitetna da ćete raditi doslovno do zadnjih nekoliko sati”, rekao je.

Upitan je o direktoru CIA-e Williamu Burnsu koji je rekao da je Putin “daleko od toga da je bolestan”. Solovey je odgovorio da je to “savršen primjer anglosaksonskog sarkazma” i dodao: “Amerikanci znaju što se Putinu događa. Oni znaju pravo stanje i zapravo su zabrinuti zbog toga.”

 

Direktno.hr