Beroš poručio antivakserima: ‘Želio bih apelirati na zdrav razum. Slušajte struku!’

Kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci, objašnjava ministar…

Ministar zdravstva govorio je o “svojim porukama antivakserima”, o tome očekuje li proteste kao u Sloveniji, o tome kako će Hrvatska izdržati za RTL Danas.

– Želio bih apelirati na zdravi razum. Naime, kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci. Jedino je struka ta koja može definirati naš odgovor na kretanje virusa. Ukoliko je HZJZ donio jasne upute koje se odnose na suzbijanje širenja COVID infekcije u školama, moramo ih se pridržavati. To je ujedno i stav europske i svjetske zajednice. Dakle, maske koje su komplementarne drugim mjerama, a to je održavanje distance i higijena, one apsolutno štite od širenja virusa – kaže Beroš.– U ovom trenutku neće biti obveznog cijepljenja. Ne znam što nam nosi budućnosti. U svakom slučaju, naš stav od početka, već godinu i nešto je ne uvoditi striktne obaveze nego sjelovati edukativno i mogućnosti kao što COVID potvrdom pokušavamo napraviti – dodao je.

Beroš se osvrnuo i na stanje u bolnicama.

– Infektivna klinika gotovo je puna. To je bio razlog što se sastala ekspertna skupina stožera i Ministarstva zdravstva i razradili smo, nešto modificirali plan za zagrebačku regiju dok je plan za ostale regije ostao isti. Spremni smo za povećanje brojeva, no iskreno se nadam da do većeg povećanja neće doći jer ipak moramo uzeti u obzir da smo postigli procijepljenost od 52,4 posto što bi moglo utjecati i na intenzitet i duljinu ovog 4. vala. Nadajmo se da će tako i biti – dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.