BEROŠ IZAZVAO KAOS! Šefovi kliničkih centara na nogama, prijete otkazima: ‘Ako ovo prođe, momentalno dajem otkaz na čelu KBC-a’

Ravnatelji bolnica, njihovi zamjenici i pomoćnici te svi predstojnici i pročelnici klinika više neće smjeti raditi u privatnim ustanovama izvan radnog vremena, piše u subotu Jutarnji list.

 

Naime, prema nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao biti donesen do kraja godine, privatni rad se zabranjuje svim liječnicima koji imaju rukovodeće pozicije u bolnicama.Osim toga, odredbom koja će propisivati da “ako postoje poteškoće u organizaciji rada, odnosno prevelik broj prekovremenih sati ili preduge liste čekanja, koje onemogućuju osiguranje medicinski prihvatljivog vremena za ostvarivanje zdravstvene zaštite, ministar može zatražiti od ravnatelja da ukine dozvole onim liječnicima koji inače imaju pravo na privatan rad izvan radnog vremena”, uvode se ograničenja i za odjelne liječnike.

Beroš: Stanje s listama čekanja nije zadovoljavajuće

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako stanje s listama čekanja za preglede i medicinske zahvate nije zadovoljavajuće.

“Privatni sektor u zdravstvu je sastavni dio našeg cjelokupnog zdravstvenog sustava, ali on ne može i ne smije biti nadomjestak određenih neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava. Vjerujem da naše liječnice i liječnici savjesno i odgovorno rade svoje poslove, ali stanje lista čekanja za preglede i medicinske zahvate traži od nas da se dodatno organiziramo na svim razinama kako bismo pacijentima omogućili kvalitetne medicinske usluge u što je moguće primjerenijem vremenu, posebno u situacijama kada je faktor vremena kod pojedine bolesti presudan”, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pobuna šefova KBC-ova

Međutim, reakcija šefova klinika, koji rade i privatno, bila je burna.

Naime, oni su ovaj prijedlog ministra dočekali na nož te počeli mahom prijetiti otkazima na šefovska mjesta, ali i odlaskom iz javnih ustanova.“Vjerujem da ovaj zakon neće proći, ali ako prođe, momentalno dajem ostavku na mjesto šefa klinike kojoj sam na čelu. Počet ću raditi po tim navodnim normama koje će sigurno biti manje od onoga koliko sad radim i povlačim suglasnost da radim više od 48 sati tjedno”, kazao je šef jednog od zagrebačkih KBC-ova, za Jutarnji.

S njim se slažu i brojni drugi kolege, dok je jedini koji je odlučio imenom i prezimenom reći da je protiv ovog prijedloga je dr. Krešimir Rotim, šef neurokirurgije u KB-u Sestre milosrdnice.

Da je ovaj Berošev prijedlog pogreška, smatraju i u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika.

 

 

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX