BBC tvrdi: Johnson daje ostavku

Boris Johnson je pristao podnijeti ostavku nakon niza ostavki koje su potresle vladu i njegovu stranku. Kako BBC piše, on će ostati premijer do jeseni. O svemu će se oglasiti danas.

 

Boris Johnson je pristao podnijeti ostavku, objavio je BBC.No, kako navode on će ostati premijer do jeseni. Ovog ljeta vodit će se stranačka utrka nakon koje će se izabrati novo vodstvo i njegova zamjena na premijerskoj dužnosti.

Johnson bi se u četvrtak trebao obratiti javnosti nakon niza ostavki u njegovoj vladi. Čovjek kojeg je dva dana ranije izabrao za ministra financija, danas ga je javno tražio da da ostavku.

Johnsonov mandat jedan je od najkraćih u posljednjih 120 godina.

Pljuštale ostavke ministara

Podsjetimo, u samo dva dana njegovu je vladu napustilo je više od 50 ministara i zamjenika koji su istovremeno i zastupnici u Zastupničkom domu britanskog Parlamenta. Ostavke su dali jer smatraju da Johnson nije dobar premijer.– Došao sam do zaključka da je prava stvar za našu državu i za našu stranku da se povučete s mjesta lidera stranke i premijera. Nadao sam se da ćeš ranije krenuti tim putem, svojom voljom. Ali kako je postalo jasno da i dalje namjeravate ostati, ne mogu nastaviti služiti u vašoj administraciji – rekao je Damian Hinds, koji je dosada služio kao ministar za sigurnost. Johnson je podsjetimo, u početku odbijao dati ostavku i tvrdio je da je posao premijera voditi državu i u teškim vremenima, no sada je izgleda popustio.
Ostavku je podnio i ministar zdravstva Sajid Javid. U svojem pismu ostavke, koje je objavio na Twitteru, kazao je kako više ne može čiste savjesti služiti u sadašnjoj vladi.

– Iako sam instinktivno timski igrač, britanski narod s pravom očekuje integritet od svoje vlade. Primjer koji dajete kao vođa, i vrijednosti koje predstavljate, odražavaju se na vašim kolegama, vašoj stranci, i konačno na državi. Konzervativce se u svojem najboljem izdanju percipira kao tvrdoglave donosioce odluka, koji se povode za snažnim vrijednostima. Možda nismo uvijek bili popularni, no uvijek smo sposobno djelovali u interesu javnosti. Nažalost, u sadašnjim okolnostima, javnost zaključuje da nismo ništa od toga – napisao je.

‘Borise, žao mi je…’

– Žao mi je što moram reći da mi je u ovoj situaciji jasno kako se ova situacija neće promijeniti pod vašim vodstvom – i stoga ste izgubili i moje povjerenje – poručio je Javid. Pohvalio je Johnsonove dosadašnje uspjehe – pobjedu nad vođom laburista Jeremyjem Corbynom i rješavanje Brexita – no potom je dodao:

– Ali, državi je potrebna snažna i principijelna Konzervativna stranka, a stranka je veća od bilo kojeg njenog člana. Služio sam vam odano i kao prijatelj, no svi mi služimo državi na prvom mjestu. Kada se mora birati između tih dviju odanosti, može postojati samo jedan odgovor.

Novi kancelar rekao Johnsonu da je vrijeme da ide

Dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer Boris Johnson postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi kancelar Nadhim Zahawi rekao je premijeru da podnese ostavku.

“Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju”, napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

“Morate učiniti pravu stvar i odmah otići”, dodao je.Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da “dostojanstveno ode”.

“Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade”, napisao je Zahawi u pismu.

“Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti, i idite sada”, dodao je.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

“Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način … da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo”, napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je “zamolila” Johnsona u srijedu da podnese ostavku.“Stavili ste nas u nemoguću situaciju… kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora.”

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.

 

 24sata.hr | Foto: pool/REUTERS/PIXSELL