BANOŽIĆ ZBOG OBITELJI DOBIO VEĆI STAN U ZAGREBU, A DOBIVA I NAKNADU ZA ODVOJEN ŽIVOT! Oglasilo se i ministarstvo: ‘On na to ima pravo’

Ministar obrane Mario Banožić nedavno se našao na meti javnosti nakon što je tjednik Nacional otkrio da je od države dobio na korištenje stan u središtu Zagreba od 90 kvadrata koji je prije njegova dolaska i preuređen i opremljen.

Banožić, koji dolazi iz Vinkovaca, se pravdao kako on ima pravo na toliki stan jer ima troje djece, a ministarstvo je odgovaralo kako je stan uređen “povoljnim” namještajem iz Ikee, Emmezete i sličnih trgovina.

No tu nije bio kraj muka po ministra jer je Telegram danas otkrio kako, osim što je dobio veći stan u Zagrebu zbog obitelji, Banožić prima i dodatak za odvojeni život od te iste obitelji.Oglasilo se ministarstvo

Povodom tog otkrića ministarstvo je ponovo poslalo priopćenje u kojem tvrdi da Banožić ima pravo i na stan i na naknadu, te da te dvije stvari nisu u koliziji.

“Veličina stana određuje se sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, prema kojoj dužnosnik I. skupine, a to je ministar Banožić ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara”, priopćili su iz Ministarstva obrane pozivajući se na zakon koji kaže da ministar spada u skupinu koja ostvaruje pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2.

“Sukladno navedenom, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji”, stoji u objašnjenju.

“Jedno ne isključuje drugo”

“Vezano na naknadu za odvojeni život, na koju ministra Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi 1.000,00 kuna. Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima”, dodaju.

Iz ministarstva zaključuju kako prava proizašla iz navedene Odluke ne isključuju pravo za dužnosnika na korištenje službenoga stana od 92 m2 i naknade za odvojeni život.