Austrija prva u Europi uvodi lockdown za necijepljene: Ne smiju izaći iz kuće osim ako idu na posao ili po namirnice

Austrijska savezna država Gornja Austrija prva u Europi uvodi mjeru ograničenja kretanja za necijepljene, kojima je dopušteno izaći iz kuće samo kako bi otišli na posao ili po namirnice, a za to će morati dokazati da nisu zaraženi koronavirusom

‘Situacija je dramatična, zbog čega pokrećemo petu fazu plana savezne vlade i planiramo zatvaranje za necijepljene osobe od ponedjeljka, pod uvjetom da od savezne vlade dobijemo potvrdu da za to postoji pravna osnova’, rekao je guverner Thomas Stelzer (ÖVP).

Gornja Austrija čini značajan udio od ionako vrlo velikog broja novozaraženih – danas je u toj saveznoj državi zabilježeno 2778 od 11.778 slučajeva, koliko bilježi Austrija, zemlja u kojoj je 63,6 posto građana u potpunosti cijepljeno.Austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) predložio je jučer da se u Gornjoj Austriji te pokrajini Salzburg uvede ova vrsta izolacije. Iz Salzburga još uvijek nije stigao konkretan odgovor na vladin zahtjev.

Izvor: Profimedia / Autor: Wolfgang Spitzbart
Izvor: Profimedia / Autor: Wolfgang Spitzbart

 

S druge strane kritičari ove odluke upozoravaju da u većinski ruralnoj Gornjoj Austriji i dalje postoje problemi s osiguravanjem potrebnog broja cjepiva.

U Austriji je, inače, od ovog tjedna na snazi pravilo po kojemu samo cijepljeni i preboljeli mogu odlaziti u kulturne i sportske objekte, restorane, kafiće te druga javna mjesta na kojima se traži covid potvrda.

Za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su novčane kazne. Gosta koji u nekom ugostiteljskom objektu bude uhvaćen bez potvrde o cijepljenju ili preboljenoj bolesti očekuje kazna od 300 eura, a ugostitelji mogu biti kažnjeni kaznom i do 30.000 eura. 

Tportal.hr